Wiedza

Parafina – fakty i mity o jej stosowaniu w kosmetykach
Parafina – fakty i mity o jej stosowaniu w kosmetykach

Parafina to popularny składnik kosmetyków o licznych korzystnych właściwościach, pożądanych przy wielu problemach skórnych. Jest znana z wysokiej tolerancji i ochrony skóry, świetnych zdolności zmiękczających i wspomagających barierę naskórkową. Bywa jednak, że budzi obawy i jest unikana przez niektórych użytkowników. Jaką rolę pełni parafina w kosmetykach i w pielęgnacji jakiej skóry sprawdzi się najlepiej?

 

Co to jest parafina?

Parafina to pod względem chemicznym mieszanina węglowodorów nasyconych zawierających ponad 15-17 atomów węgla w cząsteczce. Jest pozyskiwana z ropy naftowej w wyniku wieloetapowego, skomplikowanego procesu, prowadzącego do otrzymania składnika o pożądanych właściwościach fizycznych i wysokim stopniu czystości. Jest stosowana nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale również farmaceutycznym i spożywczym.

 

Dlaczego stosuje się parafinę?

Możliwość uzyskania dużej ilości surowca przy zachowaniu niskiego kosztu produkcji to jeden z powodów, dlaczego parafina w kosmetykach jest popularnym składnikiem i stała się tańszą alternatywą dla olejów roślinnych. Zarówno parafina, jak i oleje roślinne mają swoje wady i zalety, co sprawia, że mogą odpowiadać różnym potrzebom użytkowników.

Ropa naftowa, z której pozyskuje się parafinę, jest materiałem naturalnym, powstałym z osiadłych na dnach mórz szczątków planktonu i alg. Natomiast ze względu na chemiczny proces pozyskiwania z niej parafiny, nie jest traktowana jako naturalny składnik kosmetyków. Warto jednak przyjrzeć się właściwościom parafiny, ponieważ oferuje wiele zalet, czyniących ją cennym składnikiem preparatów do pielęgnacji skóry

parafina w kosmetykach naturalne kosmetyki allergika AZS

 

Czy parafina jest zdrowa?

Należy mieć na uwadze, że parafina stosowana w kosmetykach jest wysokiej czystości, pozbawiona szkodliwych zanieczyszczeń. Nie jest też wchłaniana do organizmu przez skórę. W przypadku aplikacji skórnej nie wykazano, aby parafina była w jakiś sposób szkodliwa dla zdrowia.

Parafina znana jest również ze swojej stabilności – w odróżnieniu od olejów roślinnych nie jest podatna na utlenianie czy działanie światła słonecznego. Pod względem aktywności chemicznej parafina jest uznawana za substancję obojętną, mało reaktywną, co w połączeniu z nietoksycznością czyni ją wyjątkowo bezpiecznym składnikiem kosmetyków.

 

Jakie działanie ma parafina?

Parafina w kosmetykach pełni rolę emolientu. Pod tym określeniem, oprócz preparatów pielęgnujących skórę, kryje się jedna z głównych grup składników kosmetyków, obejmująca substancje natłuszczające, m.in. oleje roślinne czy estry kwasów tłuszczowych. Parafina skutecznie spełnia to zadanie, wygładza skórę, zmiękcza ją i uelastycznia.

Parafina tworzy silną warstwę filmu na powierzchni skóry. Dzięki temu zmniejsza ucieczkę wody z naskórka, pośrednio zwiększając nawilżenie skóry. Pod tym względem przewyższa wiele innych emolientów, w tym olejów roślinnych. Hydrofobowy film chroni także przed czynnikami zewnętrznymi – wnikaniem alergenów i substancji drażniących.

Silne działanie okluzyjne powodujące powstawanie warstwy ochronnego filmu jest powodem, dla którego wiele osób zadaje sobie pytanie, czy parafina zatyka pory. Przeprowadzone badania na skórze nie wykazały jednak takiego działania dla parafiny.

Z uwagi na wielkość cząsteczek parafiny, jej działanie ogranicza się przede wszystkim do powierzchni skóry. Parafina nie dociera do głębszych warstw, działa jedynie w płytkich częściach warstwy rogowej naskórka. Praktycznie się nie wchłania, pozostaje na powierzchni skóry, tworząc wspomniany ochronny film. Jej aktywność biologiczna jest niewielka. Ma to jednak swoje zalety. Jest przez to bardzo dobrze tolerowana przez skórę. Nie drażni jej i jest wysoce hipoalergiczna.

parafina w kosmetykach czy warto właściwości mity fakty allergika azs

 

W jakich kosmetykach jest parafina?

Dzięki swoim właściwościom parafina znalazła zastosowanie w wielu rodzajach kosmetyków. Można ją znaleźć w kremach, balsamach, maściach, również tych leczniczych, mleczkach, żelach czy preparatach do ochrony przeciwsłonecznej. Parafina jest dodawana także do pomadek, szminek, kredek i innych produktów do pielęgnacji i upiększania ust. Stanowi również bazę masek i okładów parafinowych.

 

Kiedy warto sięgnąć po parafinę?

Ze względu na wyjątkowo niski potencjał wywoływania alergii, wysokie bezpieczeństwo stosowania oraz stabilność, parafina sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej, podrażnionej i alergicznej.

Silny film, jaki tworzy parafina na powierzchni skóry oraz wysoka skuteczność w hamowaniu ucieczki wody z naskórka i nawilżaniu sprawia, że ten składnik jest szczególnie pożądany w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej i dotkniętej dermatozami związanymi z uszkodzeniem bariery naskórkowej, np. w atopowym zapaleniu skóry (AZS).

Jednym z emolientów zastosowanych w Balsamie ALLERGIKA® - Lipolotio Sensitive jest parafina. Jej obecność w połączeniu z formułą wody w oleju (W/O) sprawia, że balsam wspomaga zaburzone funkcjonowanie bariery ochronnej skóry. Produkt skutecznie nawilża i regeneruję skórę. Jest zalecany w codziennej pielęgnacji skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej czy dotkniętej łuszczycą.

Z kolei ALLERGIKA® - Krem na powieki MED zawiera aż 31% lipidów, wśród których główne miejsce zajmuje parafina. Dzięki temu krem długotrwale nawilża i chroni skórę, regeneruje i redukuje łuszczenie skóry powiek. Bisabolol i alantoina zawarte w preparacie łagodzą podrażnienia i zaczerwienienia. Krem można stosować skórę powiek dotkniętą kontaktowym zapaleniem skóry czy egzemą.

 

Parafina w pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry

Parafina w kosmetykach pełni rolę niezwykle skutecznego emolientu. Działa głównie na powierzchni skóry. Tworzy efektywną okluzję, zwiększającą nawilżenie skóry i chroniącą przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Połączenie korzystnych właściwości pielęgnacyjnych ze stabilnością i wysokim bezpieczeństwem stosowania powoduje, że parafina świetnie sprawdza się w kosmetykach do skóry suchej, wrażliwej i atopowej.

 

Bibliografia:

  • Rawlings, A. V., and K. J. Lombard. "A review on the extensive skin benefits of mineral oil." International journal of cosmetic science6 (2012): 511-518.
  • Chuberre, B., et al. "Mineral oils and waxes in cosmetics: an overview mainly based on the current European regulations and the safety profile of these compounds." Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology33 (2019): 5-14.
  • Sionkowska, Alina, et al. "Chemia kosmetyczna. Wybrane zagadnienia". Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2019.
  • Patzelt, A., et al. "In vivo investigations on the penetration of various oils and their influence on the skin barrier." Skin Research and Technology 3 (2012): 364-369.
  • Stamatas, Georgios N., et al. "Lipid uptake and skin occlusion following topical application of oils on adult and infant skin." Journal of dermatological science 2 (2008): 135-142.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl