Wiedza

Lipidy w kosmetykach – czym są i kiedy po nie sięgać?
Lipidy w kosmetykach – czym są i kiedy po nie sięgać?

Lipidy to duża grupa związków pełniących istotne funkcje w organizmie ludzkim. Oprócz tego, że magazynują energię, są także ważnym elementem prawidłowego funkcjonowania skóry. Zaburzenia lipidowe stwierdza się w skórze dotkniętej niektórymi dermatozami. Ze względu na właściwości pielęgnacyjne, lipidy znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Po co są lipidy w kosmetykach i jakie przynoszą korzyści w pielęgnacji skóry?

 

Co to są lipidy?

Lipidy to obszerna grupa związków organicznych o różnorodnej budowie chemicznej, których cechą wspólną jest słaba rozpuszczalność w wodzie. Są istotnym składnikiem komórek roślinnych i zwierzęcych. Pełnią przede wszystkim funkcję energetyczną, a także tworzą błony biologiczne i biorą udział w przekazywaniu sygnałów. Są stosowane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.

Lipidy można podzielić w różny sposób w zależności od przyjętego kryterium. Według jednego z nich lipidy dzieli się na proste, złożone oraz lipidy pochodne. Lipidy proste to tłuszcze i woski. Do wosków należą m.in. lanolina i wosk pszczeli, czyli substancje pochodzenia zwierzęcego. Przykładem roślinnego wosku stosowanego w kosmetykach jest olej jojoba.

Należące do lipidów prostych tłuszcze składają się głównie z trójglicerydów, czyli połączenia glicerolu i kwasów tłuszczowych. Te ostatnie w dużej mierze odpowiadają za właściwości danego tłuszczu. Do tłuszczów należą oleje i masła roślinne, np. olej z wiesiołka czy masło kakaowe. W odróżnieniu od większości tłuszczów roślinnych, te pochodzenia zwierzęcego są zazwyczaj stałe. 

allergika lipidy zdrowie skóra kosmetyki

 

Lipidy złożone to m.in. fosfolipidy, do których należy lecytyna. W kosmetykach pełni funkcję emolientu i naturalnego emulgatora. Do lipidów złożonych należą także ceramidy. Przykładem lipidu pochodnego jest z kolei cholesterol. Zastosowany w pielęgnacji skóry wrażliwej czy suchej może aktywnie wpływać na naprawę bariery naskórkowej, podobnie zresztą jak ceramidy.

W przemyśle kosmetycznym stosuje się lipidy pochodzenia naturalnego, zarówno roślinne – oleje i masła, jak i zwierzęce, np. wosk pszczeli. Oprócz tego lipidy w kosmetykach mogą być wytworzone syntetycznie, jak estry kwasów tłuszczowych, np. mirystynian izopropylu. Rolę lipidów w kosmetykach pełnią także substancje mineralne, np. parafina i ozokeryt.

 

Jakie działanie mają lipidy?

Lipidy i ich pochodne stanowią istotny element prawidłowego funkcjonowania skóry. Wpływają na stopień jej nawilżenia oraz działanie bariery naskórkowej. Jeśli ich brakuje albo z jakichś względów nie funkcjonują prawidłowo, bariera naskórkowa jest zaburzona i nie chroni skutecznie przed czynnikami zewnętrznymi.

Niedobór lipidów w skórze jest związany z niektórymi dermatozami, np. z atopowym zapaleniem skóry (AZS). Szczególnie ważne dla funkcjonowania bariery naskórkowej są ceramidy, cholesterol i nienasycone kwasy tłuszczowe.

lipidy w kosmetykach allergika zdrowie emolienty powierzchnia skóry

 

Jakie właściwości mają lipidy?

Lipidy w kosmetykach stanowią jedną z podstawowych grup składników. Większość z nich pełni rolę emolientu, czyli substancji natłuszczającej. Emolient tworzy na powierzchni skóry ochronny film, pośrednio ją nawilżając. W efekcie skóra staje się miękka i elastyczna. Poszczególne lipidy w kosmetykach różnią się skutecznością natłuszczania i nawilżania skóry, szybkością wchłaniania czy możliwością dotarcia do głębszych warstw naskórka.

Oprócz tego lipidy wpływają na konsystencję kosmetyku, jego lepkość, plastyczność czy zdolności nabłyszczające. Niektóre lipidy w kosmetykach mogą pełnić rolę emulgatorów, czyli ułatwiać połączenie fazy wodnej i olejowej preparatu, umożliwiając wytworzenie emulsji. Taką funkcję pełnią np. lecytyna i wosk pszczeli.

 

W jakich kosmetykach znaleźć lipidy?

Lipidy można znaleźć w większości kosmetyków. Stanowią istotną część preparatów pielęgnacyjnych – kremów, balsamów czy mleczek. Oprócz tego stosowane są w kosmetykach do włosów, zarówno w szamponach, jak i maskach oraz odżywkach. Mogą stanowić dodatek do kosmetyków do mycia twarzy i ciała, działając natłuszczająco czy ułatwiając spłukiwanie. Lipidy stanowią również składnik kosmetyków kolorowych, zwłaszcza kosmetyków do ust.

 

Kiedy stosować lipidy?

Lipidy powinny stanowić element niemal każdej pielęgnacji. W zależności natomiast od potrzeb danej skóry czy indywidualnych preferencji należy dobrać preparat pod względem rodzaju zastosowanych lipidów i ich ilości. Dla przykładu skóra sucha, wrażliwa czy atopowa będzie zwykle potrzebowała kosmetyków z większą ilością lipidów, w których gronie, oprócz emolientów, znajdą się lipidy wspierające naprawę bariery naskórkowej.

 

Kosmetyki z lipidami

Wśród lipidów zastosowanych w ALLERGIKA® - Krem do twarzy MED znalazły się m.in. skwalan i ceramidy. Dzięki temu preparat niezwykle skutecznie wspomaga funkcjonowanie bariery ochronnej skóry i jej odbudowę. Skwalan to pochodna jednego z naturalnych składników łoju, skutecznie ogranicza ucieczkę wody ze skóry i ją nawilża. Kompozycja lipidów w kremie sprawia, że znajduje on zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej, alergicznej czy dotkniętej egzemą.

Z kolei ALLERGIKA® - Krem na powieki MED zawiera aż 31% lipidów, m.in. olej parafinowy, lanolinę i wosk pszczeli. Lanolina to ceniony emolient, będący mieszaniną wielu substancji m.in. estrów kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Oprócz tego krem zawiera nawilżającą glicerynę oraz łagodzące podrażnienia alantoinę i bisabolol. Sprawdzi się w pielęgnacji suchej skóry powiek, przy kontaktowym zapaleniu skóry i łuszczycy.

pielęgnacja skóry zdrowie lipidy azs nawilżenie skóra

 

Lipidy w pielęgnacji

Lipidy stosowane są w większości kosmetyków, a w produktach pielęgnacyjnych stanowią jedną z bazowych grup składników. Zazwyczaj ich głównym zadaniem jest natłuszczanie skóry, jej zmiękczanie i uelastycznianie. Różnorodność stosowanych w kosmetykach lipidów pozwala dobrać ich rodzaj i ilość do potrzeb i preferencji danej skóry. Po kosmetyki bogate w lipidy warto sięgnąć zwłaszcza w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej czy atopowej.

 

Bibliografia:

  • Estry w środkach pielęgnacyjnych, dostęp 27.01.2022
  • Woski stosowane w kosmetykach - część II, dostęp 27.01.2022
  • Rabasco Álvarez, Antonio María, and María Luisa González Rodríguez. "Lipids in pharmaceutical and cosmetic preparations." Grasas y Aceites, 51 (1-2), 74-96.(2000).
  • Chrząstek, Lidia, Barbara Dondela, and Małgorzata Deska. "Bezpieczne składniki kosmetyków–lipidy i ich pochodne." Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Technika, Informatyka, Inżynieria Bezpieczeństwa3 (2015): 9-27.
  • Sionkowska, Alina, et al. "Chemia kosmetyczna. Wybrane zagadnienia". Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2019.
  • Martini, Marie-Claude, et al. "Kosmetologia i farmakologia skóry". Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl