
Dieta przy łuszczycy to bardzo ważne zagadnienie, na temat którego warto wiedzieć jak najwięcej. Wszystko dlatego, że odpowiednie odżywianie nie tylko pozwala złagodzić objawy łuszczycy, ale także może spowodować jej remisję. Bardzo ważne, by dieta przy łuszczycy obfitowała w produkty o właściwościach przeciwzapalnych, takie jak antyoksydanty, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy?
Czym jest łuszczyca?
Łuszczyca to niezakaźna, przewlekła choroba skóry, która charakteryzuje się występowaniem zmian skórnych. Pomimo tego, że jej przyczyny nie zostały jeszcze dokładnie poznane, specjaliści uznają, że dla jej rozwoju duże znaczenie mają czynniki immunologiczne i genetyczne. Obecnie łuszczyca klasyfikowana jest jako choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje komórki własnego organizmu. Patologiczna reakcja odpornościowa skutkuje powstawaniem grudek na skórze, które z czasem zwiększają swoją powierzchnię. Do rozwoju łuszczycy mogą przyczynić się także czynniki środowiskowe, takie jak infekcje, stres, alkohol, papierosy, przyjmowanie niektórych leków oraz nieodpowiednia dieta.
Co jeść, aby złagodzić objawy łuszczycy?
Łuszczyca to choroba, która często bardzo negatywnie wpływa na stan psychiczny chorego. Zmiany na skórze mogą być bardzo rozległe i uciążliwe. Specjaliści wskazują jednak, że tak samo jak w większości jednostek chorobowych, tak i w przypadku łuszczycy terapia farmakologiczna to nie wszystko. Doskonałym jej uzupełnieniem jest prawidłowe żywienie. Chorzy na łuszczycę, którzy stosują odpowiednią dietę, nie tylko kształtują właściwe nawyki żywieniowe, ale także wpływają na lepszy przebieg kliniczny schorzenia.
Jeśli chodzi o najważniejsze zalecenia dotyczące odżywiania przy łuszczycy, to dieta powinna być oparta o zasady zdrowego, racjonalnego żywienia. Osoby, które borykają się z otyłością i nadwagą, powinny stosować dietę o obniżonej kaloryczności, która nie tylko poprawi zmienioną chorobowo skórę, ale także przyczyni się do utraty zbędnych kilogramów. Wszystko dlatego, że otyłość może doprowadzić do przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, który bezpośrednio wpływa na rozwój łuszczycy.
W diecie osób z łuszczycą nie może zabraknąć także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty, które zawierają ich duże ilości to tłuste ryby morskie, olej roślinne i orzechy. Kwasy omega-3 zmniejszają stan zapalny organizmu, co pozwala zmniejszać również objawy łuszczycy. Bardzo ważna jest także prawidłowa podaż witaminy D, która wykazuje pozytywny wpływ na zmiany łuszczycowe na skórze. Warto zadbać także o spożywanie odpowiedniej ilości antyoksydantów – chronią one organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników tlenowych, a także opóźniają procesy starzenia się skóry.
Dieta bezglutenowa przy łuszczycy
Nie wszyscy wiedzą, że u chorych na łuszczycę występuje większe ryzyko wystąpienia innych autoimmunologicznych schorzeń. Mowa tutaj między innymi o celiakii, której współistnienie z łuszczycą jest zagadnieniem coraz częściej poruszanym przez lekarzy. Dieta bezglutenowa może przyczynić się do poprawy kondycji skóry u osób chorych na łuszczycę, zwłaszcza u tych, u których obecne są markery serologiczne wskazujące na nadwrażliwość na gluten.
Dieta ketogeniczna a łuszczyca
Dieta ketogeniczna to sposób żywienia, który opiera się na zwiększonej podaży tłuszczy, umiarkowanym spożyciu białka oraz znacznym ograniczeniu spożywanych węglowodanów. Dieta ketogeniczna to bardzo popularna metoda na utratę masy ciała, wyjątkowo modna w ostatnich latach. Wiele osób jest przekonanych, że dieta ketogeniczna może odgrywać bardzo ważną rolę, jeśli chodzi o leczenie łuszczycy, a to ze względu na jej przeciwzapalne właściwości. Jednak na ten moment nie są dostępne wyniki badań, które mogłyby potwierdzić, że dieta ketogeniczna może stanowić jeden ze sposobów terapii łuszczycy.
Dieta Dukana a łuszczyca
Dieta Dukana to dieta, która w dużej mierze opiera się na spożywaniu produktów białkowych. Pomimo tego że jeszcze do niedawna stanowiła bardzo popularny sposób odżywiania wśród osób walczących ze względnymi kilogramami, specjaliści wskazują, że jest to prosty sposób do nabawienia się szkodliwych niedoborów i zaburzeń pracy organizmu. W wyniku stosowania diety białkowej można zauważyć szybki spadek masy ciała, a także zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie, jednak jej długotrwałe stosowanie może wiązać się z negatywnymi powikłaniami. Z pewnością istnieją o wiele bardziej skuteczne sposoby leczenia łuszczycy.
Przykładowa dieta przy łuszczycy
Czego nie lubi łuszczyca, jeśli chodzi o jedzenie? Zalecenia żywieniowe dla osób chorych na łuszczycę to przede wszystkim unikanie wysokoprzetworzonej żywności, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a także czerwonego mięsa. Niewskazane są również używki takie jak tytoń i alkohol. Zmiany skórne na skórze mogą stać się także bardziej nasilone na skutek nadmiernego spożycia gotowej żywności, dań typu fast food oraz wyrobów cukierniczych i niezdrowych przekąsek słonych. Przy łuszczycy zaleca się także ograniczenie kawy, czekolady oraz ostrych przypraw, które mogą zaostrzyć stany zapalne na skórze. Pamiętajmy, że warto wybór diety skonsultować z lekarzem.